woensdag 16 april 2014

Vergiftiging



Help wat moet ik doen bij...

..een vergiftiging?

Hoe kan men vergiftigd raken?

-          Via het spijsverteringskanaal: hierbij drinkt of eet het slachtoffer een gevaarlijke (giftige) stof.
-          Via de luchtweg of de longen: hierbij inhaleert het slachtoffer een giftig gas.  
-          Via de huid: hierbij wordt het slachtoffer gebeten door een insect of dier, ook kan het zijn dat hij/zij iets over zich heen gekregen heeft.  

Wat moet ik doen?

-          Ga als eerste na hoe het slachtoffer is vergiftigd. Vraag dit aan het slachtoffer zelf (eventueel omstanders) en kijk vooral goed om je heen, je kunt de oorzaak vaak zien of makkelijk achterhalen.
-          Bel 1-1-2. Leg uit wat er gebeurt is en doe wat de centralist je voorschrijft. 
-          Wees alert op eventuele verschijnselen van een shock en stoornissen in de vitale functies* . 

Is vergiftiging levensbedreigend? 
Soms. Het ligt er maar net aan hoe het slachtoffer vergiftigd is geraakt.

Voorbeeld: 
- Bij het eten van bijvoorbeeld een verkeerde paddenstoel soort of besje ben je niet meteen in levensgevaar. Wel kun je er behoorlijk ziek van worden. 
- Bij het inademen van koolstofmonoxide (CO), deze stof komt vrij bij een onvolledige verbranding (kachels die niet optimaal werken), ben je wél in levensgevaar. Deze stof hecht zich 240 keer zo snel aan de rode bloedcellen in ons lichaam dan zuurstof en bovendien laat deze stof niet tot bijna niet meer los. 

*Vitale functies: dit zijn de drie belangrijkste functies in ons lichaam, als één van deze drie functies uitvalt dan volgen de andere twee al snel en zal je het niet overleven. De drie vitale functies zijn: de ademhaling, de circulatie (bloedsomloop) en het bewustzijn.  
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten